fbpx

Gidas: Plytelių klijavimas - pasidaryk pats

dalia: Gidas: Plytelių klijavimas - pasidaryk patsParašė: dalia

2022-04-29
Gidas: Plytelių klijavimas - pasidaryk pats

Grindų plytelių klijavimas savo jėgomis tampa vis dažnesniu planuojamu darbu imantis remonto darbų. Tą be abejonės sąlygojo itin didelis meistrų užimtumas – kartais meistrų tenka laukti ir tris, ir penkis mėnesius, o gyventi savo svajonių būste juk norisi kuo greičiau. Taip pat kita labai ryški tendencija – vis didėjančios plytelių klijavimo kainos, todėl dažnas žmogus apsvarsto ir būdą sutaupyti susiklijuojant plyteles pačiam. Be abejonės kyla daugybė klausimų – kaip jas reikėtų teisingai suklijuoti ir ar iš viso tai įmanoma pasidaryti pačiam? Taip pat dažnai neaišku kaip apskaičiuoti plytelių kvadratūrą? Plytelių klijavimas, nesvarbu, kokias plyteles rinksitės ir kur jas klijuosite : vonioje, virtuvėje, ant sienos ar grindų, yra įgūdžių reikalaujantis darbas, tačiau žinant pagrindines klijavimo taisykles šį darbą galima atlikti pačiam, tokiu būdu sutaupant tiek laiko (nelaukiant kol atsilaisvins meistrai), tiek lėšų. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius plytelių klijavimo etapus: planavimas, gruntavimas, klijavimas, glaistymas, valymas.

Pirmas plytelių klijavimo etapas – planavimas

plyteliu-planas_grindu plyteliu klijavimas

Grindų plytelių klijavimo planavimas susideda iš keleto etapų:

Plytelių išklotinės paruošimas bei plytelių skaičiavimas. Norint sėkmingai suklijuoti plyteles reikia pasipuošti plytelių klijavimo planą – numatyti kokia kryptimi plytelės bus klijuojamos, kokio dydžio pjūviai bus reikalingi bei ar plytelių nuopjovas galima bus panaudoti toje pačioje patalpoje ar nuopjovos tiesiog bus išmetamos. Įvertinus visus šiuos aspektus galėsite tiksliai suskaičiuoti reikalingas plyteles vienetais bei susiplanuoti klijavimo darbus. Taigi, suskaičiavus plytelių kvadratūrą galime ruoštis tolesniems darbams.

Medžiagų ir įrankių klijavimui pasiruošimas. Pateikiame sąrašą:

  • Plytelės.
  • Plytelių klijai – apytiksliai iš 25kg maišo klijų išklijuojama 5-6m2 plytelių. Besirenkant klijus reikėtų atkreipti dėmesį ar klijuojamas šildomas paviršius ar ne. Nuo to priklausys klijų tipas.
  • Gruntas.
  • Gruntavimo/dažymo vonelė.
  • Volelis gruntavimui.
  • Plytelių glaistas.
  • Hermetikas.
  • Matavimo ruletė ar kitoks matavimo prietaisas.
  • Apsauginiai akiniai.
  • Pirštinės.
  • Respiratorius nuo dulkių.
  • Guminis plaktukas.
  • Guminė glaistyklė plytelių tarpams.
  • Plovimo kempinė plytelių tarpams.
  • Šukos klijams užtepti.
  • Kibiras klijams maišyti.
  • Kibiras švariam vandeniui.
  • Klijų maišymo įranga.
  • Gulsčiuka.
  • Špakliuotė klijams semti.
  • Kryžiukai (galima rinktis skirtingų dydžių pagal poreikius).
  • Plytelių gręžimo ir pjaustymo įranga.

Darbinės zonos apsvarstymas. Reikėtų iš anksto numatyti, kurioje namų erdvėje galėsite atlikti purvinus, dulkėtus darbus (klijų maišymas, plytelių pjaustymas ir pan.).

Reikia įsivertinti būsimo klijuojamo paviršiaus kokybę ir plokštumos lygumą. Jeigu klijuojamo plytelių ploto paviršius yra stabilus (tvirtas), nesuskeldėjęs ir neturintis didesnio nei 3-4mm nuokrypio (per 2 metrų liniuotės ilgį) – tokį paviršių galime laikyti tinkamu plytelių klijavimui be jokių papildomų paviršiaus lyginimo, sutvirtinimo darbų. Jeigu klijuojamas plotas neatitinka šių kriterijų, tuomet reikėtų atlikti paviršiaus išlyginimo bei sutvirtinimo darbus tam skirtais mišiniais.

Antras plytelių klijavimo etapas – gruntavimas

gruntavimas_grindu plyteliu klijavimas

Plytelių klijuojamo ploto paviršius turi būti sausas bei švarus prieš pradedant gruntavimo darbus. Įsitikinus, kad paviršius tinkamas, pradedami gruntavimo darbai.

Gruntas voleliu tolygiai paskirstomas ant viso klijuojamo plytelių ploto ir paliekamas pilnai išdžiūti. Džiūvimo laikas priklauso nuo patalpos šilumos bei pasirinkto grunto savybių (žiūrėti aprašą ant grunto pakuotės).

Esant poreikiui įrengiama klijuojamo paviršiaus hidroizoliacija (šlapiose patalpose tokiose kaip dušai ir pan.)

Išdžiūvus gruntui galime pradėti plytelių klijavimo darbus.

Trečias plytelių klijavimo etapas – klijavimas

plyteliu-kliju-tepimas

Pirmiausia reikia užsimaišyti plytelių klijų. Vandens proporciją žiūrėti pagal klijų gamintojo rekomendacijas, kurios pateikiamos ant klijų pakuotės.  Šviežiai užmaišytus klijus paliekame brinkti keletą minučių. Klijams išbrinkus dar kartą gerai išmaišome visus klijus. Papildomai permaišyti klijai jau yra paruošti darbui.

Klijuojamos plytelės turi būti sausos ir švarios. Klijai turi būti tepami su 6mm glaistykle/šukom tiek ant plytelės, tiek ant klijuojamo paviršiaus.  Užtepama tiek, kiek spėsite išklijuoti per artimiausias penkias minutes. Šis laikas labai subjektyvus – priklauso nuo klijuotojo gabumo, patalpos temperatūros bei oro drėgnumo.

Klijuojamo paviršiaus tepimo kryptis turi būti priešinga plytelės tepimo krypčiai. Klijai ant plytelės ir ant klijuojamo paviršiaus negali būti tepami ta pačia kryptimi. Tokiu būdu užtikrinsime geresnį sukibimą.  Kiekviena plytelė įspaudžiama tvirtai į klijus, kad pasišalintų po ja esantys oro burbulai.

Plytelių tarpuose, kas kart įdėjus naują plytelę, įdedami kryžiukai, kurie padės suformuoti vienodus tarpus tarp plytelių bei su gulsčiuko pagalba patikriname ar plytelės įspaustos tolygiai į klijuojamą paviršių. Esant poreikiui galime pakalti guminiu plaktuku labiau išlindusius plytelių kraštus.

Suklijavus plyteles ir sudžiūvus klijams (ne anksčiau kaip po 24 valandų) išimame kryžiukus.

Ketvirtas plytelių klijavimo etapas – glaistymas

plyteliu-glaistymas_grindu plyteliu klijavimas

Užsimaišome glaistą labai tiksliai laikydamiesi vandens normų rekomendacijų, kurios nurodytos ant pasirinkto glaisto pakuotės. Taip pat papildomai išmaišome palaukę keletą minučių ir glaistas paruoštas. Imame guminę glaistyklę su kurios pagalba saugiai, nebraižant plytelių paviršiaus užglaistome plytelių tarpus. Glaistant būtina atsižvelgti į glaisto džiūvimo laiką bei savo sugebėjimus ir oro bei drėgmės sąlygas – nerekomenduojame iš karto užglaistyti didelį plotą. Šis darbas atliekamas etapais.  Kai pastebime, kad mūsų užteptas glaistas pradeda džiūti galime pradėti plauti su glaisto plovimo kempine. Su kempine nuplovus plytelių paviršių galime toliau tęsti plytelių glaistymo darbus.

Penktas plytelių klijavimo etapas – finalinis valymas

plyteliu-valymas_grindu plyteliu klijavimas

Atlikus plytelių klijavimo ir glaistymo darbus (praėjus bent 24 valandoms) sutvarkoma klijavimo patalpa bei dar kartą nuplaunamas visas plytelių paviršius. Jei glaisto likučius sunku pašalinti galima naudoti specialų valiklį plytelių glaistui nuvalyti bei pagal projekto poreikius atlikti hermetizavimo darbus.

 

Tikimės, kad grindų plytelių klijavimas ir susiję klausimai tapo daug aiškesni! Šiomis gairėmis galima vadovautis daugelyje plytelių klijavimo situacijų, bet reiktų nepamiršti, jog gali kilti individualių ir nestandartinių iššūkių. Apdailos namų komanda linki sėkmės atliekant plytelių klijavimo darbus, o jei kiltų iššūkių renkantis plyteles ar reikėtų pagalbos braižant plytelių klijavimo planus, mielai kviečiame užsukti į mūsų plytelių parduotuvę Vilniuje ir Gargžduose.

Daugiau idėjų ir patarimų galite rasti mūsų Instagram ir Pinterest paskyrose.

 

Susiję straipsniai

Kaip atrodo grindys eglute ir kaip tinkamai klijuoti? Kaip apskaičiuoti, kiek reikia plytelių? Kaip klijuoti plyteles ant senų plytelių? Plytelių mozaika grindims – stilingas pasirinkimas Kaip klijuoti plyteles eglute? Tinkamas plytelių ir laminato sujungimas. Pasidaryk pats Kaip išsirinkti korio formos plyteles? Atsako plytelių ekspertai Plytelių siūlių glaistymo patarimai Kaip klijuoti plyteles ant gipso kartono?
daliaParašė: dalia