fbpx

Klasikinio buto interjero idėjos

2022-09-20
Klasikinio buto interjero idėjos

Stovėdamas ant remonto slenksčio, kiekvienas buto ar nuosavo  namo savininkas tikrai susimąsto apie tai, kuriai dizaino krypčiai teikti pirmenybę. Nepaisant to, kad šiuolaikinės tendencijos linksta į minimalistinius gyvenamųjų patalpų dekoravimo būdus, vis dar yra nemažai klasikinio stiliaus gerbėjų, kurie pasirenka laiko patikrintus variantus. Klasikinis buto interjeras yra kaip geras vynas – bėgant metams jis tampa vis vertingesnis ir nepaisant pasaulio tendencijų laikinumo, išlieka paklausus. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius klasikinio buto interjero bruožus, kokių elementų reikia sukurti klasikinį stilių buto interjere ir kaip tinkamai suprojektuoti klasikinio stiliaus butą, kad jis būtų tiek vizualiai gražus, tiek patogus ir funkcionalus. 

Klasikinis buto interjeras – pagrindiniai bruožai:

  • Erdvūs kambariai, neapkrauti nereikalingomis detalėmis. Svarbus kompozicinis vientisumas, kai aplink pagrindinį objektą formuojami kiti baldai;
  • Apdailai naudojami labai švelnūs ir ramus spalvų tonai. Spalvų paletė gali būti šviesi arba tamsi, priklausomai nuo patalpos dydžio.
  • Vieną pirmaujančių vietų interjere užima baldai iš natūralaus medžio. Baldai turi turėti griežtas simetriškas formas, aiškias linijas, raižinių dekoracijas, kai kurios detalės gali būti paauksuotos.
  • Kiekviena interjero dalis turi būti gerai apšviesta, todėl geriau įrengti kelių lygių apšvietimą: reikiamose vietose įrengti centrinį sietyną, sieninius šviestuvus;
  • Klasikinis buto interjeras neatsiejamas nuo dėmesio tekstilei, kuri turėtų būti pagaminta iš natūralių medžiagų. Užuolaidos yra nepakeičiamas klasikinės aplinkos elementas. Baldams tinkama natūrali oda, gobelenas su raštais, taip pat gėlių raštai.
  • Didelį vaidmenį turi veidrodiniai ir stiklo paviršiai, tinko elementai, įvairūs prabangos baldai ir antikvariniai daiktai: senoviniai laikrodžiai, paveikslai paauksuotuose rėmuose, krištoliniai indai, porcelianas ir kt.

Klasikinis interjeras bute: idėjos kambarių įrengimui

Susipažinus su bendra klasikinio stiliaus idėja, verta išsamiau apsvarstyti, kokią apdailą ir dekorą pasirinksite kiekvienam iš kambarių.  Kiekvieną iš jų galima sukurti su individualiomis detalėmis, kurios pabrėš tam tikrą atmosferą.

Klasikinio stiliaus koridorius

Prieškambario įrengimas klasikiniu stiliumi pirmiausia priklausys nuo kambario dydžio. Jei kalbame apie nuosavo namo prieškambarį, tai šį stilių galima įgyvendinti „visu grožiu“, su masyviais mediniais baldais, prabangiu apšvietimu, marmurinėmis grindimis ir didingomis kolonomis. Klasikinis interjeras bute mūsų laisvę kiek apriboja, kadangi prieškambariai čia yra kuklesni, todėl visiškai priimtina nepaisyti kai kurių detalių komforto labui.

Šiam kambariui svarbu pasirinkti šviesią apdailos spalvų paletę, kuri padaro kambarį vizualiai erdvesnį, tuo tarpu pageidautina rinktis lengvai valomas apdailos medžiagas. Grindims tinka akmens masės plytelės, nuo lauko durų nutolusiose vietose galima kloti laminatą arba parketlentę. Sienos dažniausiai dekoruojamos dekoratyviniu tinku arba tapetais su gėlių raštu, monogramomis.

Į tradicinio klasikinio prieškambario baldų komplektą įeina medinė komoda, kabykla arba suolas (fotelis), taip pat didelis veidrodis su prabangiu rėmu.

Šiandienai kai kurie klasikos elementai pakeičiami modernesniu dizainu, kuriame taip pat yra klasikos pėdsakų. Pavyzdžiui, stumdoma spinta, kuri gali būti dekoruota raižiniais, paauksuotomis detalėmis, dideliais veidrodžiais.

Klasikinio stiliaus svetainė

Įrengiant svečių kambarį naudojamos išskirtinai brangios apdailos medžiagos, natūrali tekstilė, masyvūs mediniai baldai, todėl atmosfera turi būti  kuo artimesnė istorinei klasikai. Čia gali būti gausu senovinių figūrėlių, žymių menininkų retrospektyvų, senovinių žvakidžių.

Dažniausiai bute pagrindiniu svetainės fonu pasirenkami šviesūs pasteliniai atspalviai, persipinantys su balta ir auksine spalvomis. Šis dizainas suteikia interjerui harmonijos ir ramybės. Sienų apdailai naudojami raminančių natūralių atspalvių tapetai, dekoratyvinis tinkas. Kaip apdailos medžiaga grindims: laminatas, parketlentės, akmens masės plytelės ir dažniausiai grindis papildo prabangus senovinis kilimas. Luboms būdingas lygus matinis paviršius su plačiais tinko lipdiniais.

Kad klasikinis buto interjeras būtų pilnai įgyvendintas, ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas svetainės baldams. Baldai turėtų būti masyvūs, paprastų linijų ir natūralių medžiagų. Kartu su mediniu komplektu, valgomojo erdvę papildo minkšti baldai. Kompozicijos centras, kaip taisyklė, yra sofa, kavos staliukas, netikras židinys, indaujos, knygų lentynos, taip pat senovinės komodos.

Klasikinio stiliaus virtuvė

Paprastai butų virtuvėms skiriamas nedidelis plotas, o klasikiniam dizainui teisingiausias sprendimas būtų sujungti virtuvę su svetaine.

Kaip pagrindinį foną geriau pasirinkti baltą, smėlio arba kreminę spalvų paletę. Norėdami paįvairinti vienspalvį interjerą, galite naudoti rudų, juodų tonų akcentus, aukso blizgesį.

Grindims dažniausiai naudojamos aplinkos poveikiui atsparios grindų plytelės.

Klasikinės virtuvės atmosferą sudaro masyvus medinis komplektas, už kurio fasadų slypi moderni buitinė technika.

Klasikinio stiliaus miegamasis

Miegamasis yra vienas mylimiausių kambarių kiekvienam žmogui. Būtent čia kiekvienas atsipalaiduojame, atitraukiame dėmesį nuo kasdienių rūpesčių, leidžiame romantiškai vakarus, todėl labai svarbu kad šis kambarys būtų patogus, jaukus ir džiūgintų jūsų akys.

Miegamojo interjere klasikinis buto interjeras atrodo ypač prabangiai. Harmoningas švelnių apdailos spalvų derinys pašalina aštrius kontrastus. Baldai iš medžio turi būti išskirtinių formų, su puošniais elegantiškais raižiniais. Klasikiniame interjere miegamojo lova turi būti erdvi ir solidi. Gražiai atrodo ne tik stačiakampės, bet ir apvalios lovos, tekstilė iš natūralių audinių.

Interjere taip pat gali būti pastatyti naktiniai staliukai, masyvi drabužių spinta, tualetinis staliukas. Puikiai atrodo dideli veidrodžiai, paveikslai, antikvariniai daiktai. Apšvietimas neapsiriboja vienu sietynu, paprastai jį papildo šviestuvai, toršerai ir stalinės lempos.

Klasikinio stiliaus vonia

Klasikinis interjero stilius geriausiai atrodo erdviame vonios kambaryje. Būtent renkantis spalvų paletę reikia atkreipti dėmesį į pastelinius atspalvius. Taip pat klasikiniam vonios kambariui puikiai tiks sodri žalia, alyvuogių spalva. Sienoms geriausiai tiks keramikinės plytelės arba marmuro imitacijos vonios sienų plytelės.

Centrinę vonios vietą turėtų užimti ovalo formos vonia šiek tiek išlenktomis kojomis, tačiau jei kambaryje nėra tokios didelės erdvės, galima pasitenkinti dušo kabina.

Aksesuarai vaidina svarbų vaidmenį papildant įvaizdį – šiuolaikiški daiktai čia nenaudojami arba yra kruopščiai dekoruoti senoviniu būdu. Klasikinis interjeras bute reikalauja apgalvoti detales: puikios dekoracijos bus veidrodžiai paauksuotais rėmais, maišytuvai ir rankenos su bronziniu blizgesiu, porcelianinės vazos su šviežiomis ar dirbtinėmis gėlėmis, žvakidės.

Kilus klausimams arba jei trūksta įkvėpimo drąsiai skambinkite telefonu +370 644 03644 arba rašykite į elektroninį paštą info@apdailosnamai.lt.


Sekite mus socialiniuose tinkluose, kur kasdien dalinamės įkvepiančiomis idėjomis ir naudingais patarimais:

Instagram / Facebook / Pinterest

Socialinių tinklų mentorė ir video kurėja. Baigiau VGTU komunikacijos studijas ir savo hobį, paverčiau mylimu darbu.